Forside
>
  Blog 
>

Pløjefri drift - Efteråret 2015

7. Dec 2015 - af johanibal

På Stenbjerglykke foregår driften blandt andet med en hjemmebygget tallerkenharve (se den i video) og 1-2 hektar er "under harve".  I forhold til første harve-version er der nu passagersæde og tallerknerne er opgraderet fra Ø45 til Ø50 cm. Udover trinløs højdejustering med de fire opragende håndtag kan tallerkenernes vinkel justeres, med lidt mere besvær.

Tallerkenerne er en ny tilføjelse, men hjul/ramme/træk blev udviklet for flere år siden og har været brugt som en mere klassisk tandharve, med 3-5 tænder, sat op med modsvarende skiveskær foran, når der er vegetation som vil sætte sig fast og slæbe.
Harven har på den måde været brugt til pløjefri dyrkning af korn og grøntsager i 2013, hvor den udelukkende blev trukket efter en bil imens der blev eksperimenteret med den grundlæggende opbygning.
Siden efteråret 2014 har den udelukkende været kørt med hest.
Med tænder og noget højere hastighed efter en bil er det muligt at jordbehandle direkte til såbed, hvilket ikke helt er muligt med heste, da der dannes knolde ved lav hastighed.
Tallerkenerne løser det problem, da de skærer/maser knolde ud også ved lav fart i stedet for at skubbe dem til side.
En ny version skal udvikles til foråret 2016, da der kan gøres meget for at lette arbejdet for hestene.
 
Såning af rugen foregår i det her tilfælde ved manuel udspredning med en slynge og efterfølgende overharvning/tromling for at pakke jorden sammen om kernerne.
Grundet tidspres sker såning her først et stykke inde i november. Det er lidt sent for planterne, som har svært ved at være klar til vinteren og en del planter vil derfor gå til inden foråret. Derfor sås der ekstra meget korn ud for at kompensere for tabet.